dijous, 25 de setembre del 2008

Odisseu (vídeo Edu3.cat, 28 min.)

Aquesta edició "d'Aleph" emprèn un viatge ben especial, el viatge literari per definició, l'"Odissea", un viatge fantàstic protagonitzat per l'heroi Ulisses i narrat pel poeta grec Homer, que va viure al voltant del segle VIII abans de Crist.

Ulisses, nom amb què és conegut Odisseu, fill de Laertes i d'Anticlea, és el rei d'Ítaca. El llarg camí de retorn a la pàtria es presenta per a l'heroi ple de dificultats i aventures, perseguit per la ira del déu Posidó, però protegit per la deessa Atena. Ulisses és espòs de Penèlope i pare de Telèmac. Durant la seva absència la dona l'espera fidelment, dóna allargues als pretendents que l'assetgen i teixeix un tapís durant el dia que a la nit desfà.

En el llarg camí de retorn a Ítaca, Odisseu coneix indrets i pobles i és rebut amb sort diversa. A la terra dels feacis és acollit i honrat amb grans requisits i davant la cort del rei Alcínous l'heroi narra les seves aventures amb els cícons i els lotòfags, els ciclops, els lestrígons, Circe, les sirenes...

Vint anys després d'haver partit, Ulisses torna a casa, cansat i vell. Però amb l'ajuda dels déus i del seu fill Telèmac, es revenja dels pretendents que en la seva absència s'han fet amos del seu patrimoni.


Edu3.cat